top of page

als team in de Belbin

Wat als je in een team zit zonder voorzitter? Kan je zoiets niet vergelijken met een schip zonder kapitein? Misschien wel, maar niet als je deel uitmaakt van het topteam van stichting Stijlvol Ondernemen! Wij functioneren volgens mij prima zonder kapitein. De wind in de zeilen!

Twee planten, één vormer, één zorgdrager en één groepswerker

In deze kop verwijs ik naar de bemanningsleden van ons schip. Oké even serieus nu. Wij hebben als team de belbin-test gedaan tijdens de succeslessen. In deze lessen leren we onder andere hoe we als team het beste uit ons naar boven kunnen halen en op deze manier zo succesvol mogelijk kunnen worden. De belbin-test is een test die online gedaan kan worden. De theorie gaat ervan uit dat een goed team uit minstens acht verschillende rollen bestaat. Ons team bestaat uit vijf leden, wat dit weer een beetje lastiger maakt. Ook zijn er twee van ons voor het grootste percentage ‘plant’. Dit is één van de acht rollen.

Wat naar voren kwam in ons team is dat de rol van voorzitter, brononderzoeker en de rol van bedrijfsman bij niemand als hoogste percentage resulteerde. Ook kwam er uit de test dan drie van ons veel op elkaar lijken als het gaat om natuurlijke rollen binnen een team. In een team van vijf zou het ideaal zijn als iedereen echt uit zou blinken in één of twee van de acht rollen, zodat deze in ieder geval allemaal bezet zijn.

De Vormer

Om mezelf even als voorbeeld te nemen kwam er bij mij als hoogst uit de test: vormer. Wat houdt dit nu eigenlijk in en wat kan ik ermee? Er wordt na de test weergegeven wat je goede en minder goede kanten zijn en wat je rol binnen een team is. Een vormer heeft als betere eigenschappen dat hij gedreven en vlot is en niet bang is voor risico’s. Zo is hij productief onder hoge snelheid en gericht op resultaat. Minder goede eigenschappen zijn ongeduldigheid, snel gefrustreerd zijn, en eerder hard zijn dan zachtmoedig.

Ook worden er te vermijden gedragingen genoemd zoals in dit geval het platwalsen van andere teamleden (met name plant en waarschuwer), onverdraagzaamheid en arrogantie ten opzichte van mensen die zich meer op het proces en de procedures richten (een vormer is echt resultaatgericht).

Ten slotte wordt de rol binnen de functie beter uitgelegd. Een vormer geeft richting en genereert actie. Hij stelt nieuwe doelen vast en is van groot belang als er wezenlijke veranderingen dienen te komen.

Zelf vond ik het best confronterend om allemaal over mezelf te lezen. Toch weet ik dat het echt waar is. Ik heb zelfs al eens geroepen dat ze ook ‘Marjelle’ in plaats van ‘Vormer’ als rol konden invoeren want werkelijk de hele beschrijving slaat op mij. Door de verschillende rollen van elkaar te weten te komen en bespreekbaar te maken kun je hier als team van profiteren. Je weet waar je sterke en zwakke punten liggen en kunt beter rekening houden met je teamgenoten. Boven alles is er geen rol ‘goed’ of ‘slecht’ en heb je alle rollen in je team nodig.

Deze test is een test die over de hele wereld wordt gedaan, in allerlei soorten teamverbanden. Ik vond het zelf naast confronterend ook erg leerzaam. Een voorbeeld hierbij is dat ik nu zelf beter in kaart heb wat er omgaat in onze ‘planten’, de rollen die ik als vormer anders misschien zonder er zelf erg in te hebben had platgewalst.

Wil je ook de belbin-test doen met je eigen team? Ga naar: http://www.thesis.nl/testen/belbin-test en kom er achter wat jouw teamrol is! wij hebben er in ieder geval al een boel van kunnen leren.

Tot in de regio!

Marjelle Hoogeveen

Acquisitie, Facilitair Stichting Stijlvol Ondernemen

Bronnen afbeeldingen:

https://www.bing.com/images/search?q=vormer+bedrijfsman+&view=detailv2&&id=DF50612E765B119CB41F38EA982C3C7183B63872&selectedIndex=7&ccid=e1rqiSoV&simid=608052801569817796&thid=OIP.M7b5aea892a159c5fe7830ac663f873cbo0&ajaxhist=0

https://www.bing.com/images/search?q=belbin+rollen&view=detailv2&&id=6A0358916FEEEAA1CC601BF74F477C3027F93C67&selectedIndex=2&ccid=coWx9hKU&simid=608046505144942978&thid=OIP.M7285b1f6129432b62b85918d5f3542f1o0&ajaxhist=0


 
 
 

Comments


bottom of page